4. УЧАСТИЕ В ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА

Може да свалите книгата на Цанка Съчкова
„Из миналото на Церова кория“
в електронен вариант

4. УЧАСТИЕ В ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА

Една от най-актуалните задачи, която си поставя кметската управа на заседанието си от 13 септември 1944 година, е изпращането на бойци на фронта и организирането на постоянна помощ за успешното завършване на Отечествената война.
 за фронта заминават ремсистите Йордан Пенчев Николов, Димитър Станев Терзиев, Пею Несторов и Добри Костадинов Минчев. Те са изпратени тържествено с музика и много цветя. Освен тях в първата фаза на Отечествената война от Церова кория участвуват 16 младежи, а във втората фаза — 9. (Приложение №10) В боевете при река Драва геройски се сражават Димо Димитров Конакчиев, Стойчо Михалев Паскалев и Димо Михалев Конакчиев. Единадесет бойци от селото се награждават с ордени и медали за храброст. В тила под лозунга „Всичко за фронта, всичко за победата“ се извършва значителна дейност. Комунистите, ремсистите, земеделците и безпартийните от Церова кория с готовност участвуват в комисиите, които събират пари и продукти за фронтоваците. Събират се 800 кг суджук и десетки чифта вълнени чорапи и ръкавици, които се отнасят в колети за фронта и в плевенската болница на ранени войници и офицери. Тази отговорна задача се ръководи от членовете на БРП(к) Пенчо Николов и Иванка Бързакова, които придружават камионите с продукти до фронта.
 Особено активно е женското дружество и женкомисията при Отечествения фронт, които провеждат политическа и просветна дейност сред жените. Събират се продукти, правят се сладки, плетат се пуловери, ръкавици и вълнени чорапи и заедно с писма се изпращат на фронта22.
 Населението на Церова кория се включва във всенародната акция за подпомагане на югославските деца, пострадали от фашизма. Децата внасят събраните от играната своя пиеса 1000 лева за югославските деца. На 31 март 1945 година в Околийския комитет на Отечествения фронт във Велико Търново жените от селото предават за пребиваващите у нас югославски деца 1559 кг боб, 145 кг ошав, 324 кг царевица, 163 кг жито, 164 кг брашно, 20 кг картофи, 20 кг лук и 52 кг орехи23.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top