Време за жътва 2020

Време за жътва 2020

Всяка година на нивите около нашето село Церова кория се провежда едно от най-важните събития – откриването на жътвата.

Житото

Житото се отглежда на по-голяма площ от всяка друга култура и продължава да бъде най-важният хранителен зърнен източник за хората по света. Отглеждането му достига далеч назад в историята. То е една от първите опитомени хранителни култури и за 8 000 години е основната храна на жителите на Европа, Западна Азия и Северна Африка.

В тези модерни времена, много от нас приемат за даденост, че всеки ден можем да имаме хляб и че той е лесно достъпен в магазините.
Но за да получите тази основна стока на масата си, се изискват много подготовка, упорит труд и неволи, за да се гарантира, че ежедневният ви прием на витамини и хранителни енергийни фибри достига до вашата трапеза.

Земеделие

Г-н Георги Арабаджиев, жител на Церова кория, е един от най-големите арендатори на земи в района. С над 13 000 декара земя, произвеждаща около 4000 тона зърно, той и неговият отдаден екип от служители работят през годината за производство на култури като пшеница, царевица, ечемик и слънчогледи. Г-н Арабаджиев е учил в Старозагорския университет и има магистърска степен по „Комбинирани фуражи и хранене“. Ръководител е на птицевъдната и селскостопанска компания „Пролет 57“, която създава през 2000 г. Тя е част от индустрията за производство на птичи продукти в България.

Нека има плодородие и просперитет, нека годината е благодатна и нека хамбарите да преливат.

Земята около Церова кория е разположена върху началните склонове на централна балканска верига и поради това консистенцията на почвата не е лесна за обработка. Работата може да бъде продължителна и тежка и като всички фермери сте зависими от времето.

Времето за прибиране на реколтата е от съществено значение за осигуряването на най-добрите добиви от земята ви.

Приберете реколтата твърде рано или твърде късно и може да не получите най-доброто качество, което се отразява на цената, което е „ябълка на раздора“ между фермерите и купувачите, които предлагат нелепи ниски цени. Така например и влажното време при на прибиране на реколтата може да има значителен ефект върху дохода.

От незапомнени времена е установен обичай тези, които „обработват земята“, да искат божествена намеса, така че времето да бъде добро и реколта богата.

Голямо уважение е, че г-н Георги Арабаджиев заедно с кмета и други жители на Церова кория продължават тези традиции, които имат важно културно значение за селото.

Традиционното откриване на жътвата в с. Церова кория

Веднъж годишно се обозначава район в рамките на селото, за да се проведе традиционното откриване на жътва.
Издига се палатка, украсява се маса с красиви цветя, дарени от прекрасни жители, които се поставят сред храната и напитките, които са любезно дарени от Георги и съпругата му Анета.

Георги Арабаджиев със заточен сърп в ръка влиза в полето и реже на ръка първата златна реколта от жито.

Той връзва снопа на куп, който след това символично се поставя на централно място, където ще се проведе ритуала.

Г-н Христо Кунчев, нашият кмет, произнесе приветствено слово и благодари на г-н Георги Арабаджиев от името на жителите на Церова кория и след това представи свещеника отец Асен, който проведе молитвена церемония и благослови всички, дошли да празнуват, и по-специално онези служители, които работят със селскостопанската техника.

След отслужване на молебенът, всички бяха поръсени със светена вода и благословени от отец Асен, включително селскостопанската техника. Рецитала на Петя Недева, една от дамите от групата за словесно творчество в селото, беше последван от хармонично пеене от дами от селския хор, придружено от местни музиканти.

Преди жътвената трапезата с храна и напитки да бъде отворена за всички, традиционни български танци последвани от пеенето и за първи път новата детска танцова група „Великден“ с хореография на Мариета Радева, дебютира с няколко великолепни и забавни изпълнения.
Танцовият състав „Радомира“, воден от хореографа Кристина Лазарова, също изпълни добре репетирана комбинация от стъпки, последвана от селско хоро, където всички бяха свободни да се включат в забавлението.

В края на сутрешния празник на Георги Арабаджиев и Анета бяха връчени грамоти от кмета и им беше благодарено за тяхната непрекъсната подкрепа и щедри дарения на селските групи и различни селски проекти, включително 3000 лева дарение за обновяване на сградата на читалището и еднодневни екскурзии за други селски групи, плюс 300 лева за фонда на клуба на пенсионерите.

Автор и снимки: Пол Уилямс

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top